Om Orienteringslinjen

Orienteringslinjen er et træningsmiljø omkring talentidrætsklasserne på Frederiksborg Byskole i Hillerød. Gennem Orienteringslinjen tilbydes orienteringsløbere i talentidrætsklasserne to ugentlige orienteringsrelevante morgentræninger. I 2011 blev tilbuddet udvidet til også at omfatte orienteringsløbere på ungdomsuddannelser i Hillerød, gennem det der kaldes Hillerød-ordningen. Træningen gælder således løbere fra 7. klasse til 3. G (ca. 13-20år).
Tilbuddet omfatter som nævnt to ugentlige morgentræninger, mandag og onsdag morgen mellem 8:00-9:30, og er en blanding af fysisk træning (f.eks. intervaller, langkøring, bakketræning) og orienteringsteknisk træning (dvs. at finde vej med kort og kompas).

Orienteringslinjen har eksisteret siden 2009, og alle dygtige unge orienteringsløbere – uanset klub – kan søge om optagelse på talentidrætsklasserne eller Hillerød-ordningen, og derved, såfremt de er talentfulde nok, blive en del af linjen. Der stilles ikke særlige krav til løbernes resultater, men der forventes, at løberne er engagerede og har et ønske om at forbedre sig.
Det hele administreres til daglig af et klubsamarbejde mellem de klubber, der har løbere på Orienteringslinjen. I øjeblikket omfatter det klubberne Tisvilde Hegn OK, FIF Hillerød og OK Øst, Birkerød. Fra disse klubber sammensættes en styregruppe, som har det overordnede ansvar for at alting fungerer.

Styregruppen ansætter en træner, som står for at tilrettelægge, arrangere og afvikle de ugentlige morgentræninger.
Pt. er 9 løbere en del af Orienteringslinjen. Heraf er fire folkeskole-elever mens fem er elever på Frederiksborg Gymnasium.

Løberne er blandt de bedste i Danmark, og som eksempel blev det ved DM Ultralang 2013 – orienteringssportens længste distance – til hele 7 medaljer, heraf 3 af guld. Der var altså kun to af linjens 9 elever der ikke var på podiet.

Ligeledes er fire af fem gymnasie-elever på juniorlandsholdet, mens yderligere én folkeskole-elev er på U16 landsholdet.


Træneren fortæller: En typisk morgentræning med orienteringslinjen.

En typisk onsdag morgen mødes vi ved vores omklædningsrum bag tandplejen på Frederiksborg Byskole. For at kunne være i skoven kl. 8:00, mødes vi oftest allerede kl. 7:40. Byskolen ligger i princippet lige ud til skoven, men vi er nødt til at variere, hvor vi træner for at løberne kan blive udfordret på deres evner med kort og kompas. Træner vi for meget det samme sted, ender løberne med at kende området så godt, at de kan finde frem uden at gøre brug af kortet. Det betyder at udbyttet af træningen bliver minimalt.
Derfor cykler vi hver uge til forskellige skove omkring Hillerød, f.eks. Store Dyrehave, Stenholt Vang, Gadevang, Tokkekøb Hegn, Ravnsholt Skov, Grib Skov, m.m. Der er heldigvis relativt mange muligheder.

Som regel kan vi være i skoven kl. 8, og herfra løber vi så en bane på ca. 5-6km – selvfølgelig en ny bane hver uge. Vi har altid en instruktion inden, og når tiden tillader det samler vi også op på dagens bane efterfølgende. Alt efter længde og sværhedsgrad tager det ca. 45-60min at gennemføre banen, og det passer nogenlunde med at vi kan cykle tilbage til skolen til 9:30. Eleverne må ofte bruge frikvarteret på at gå i bad og klæde om, så de kan være klar til undervisning kl. 9:50.
Herunder ses et par eksempler på vores træningsbaner:
 



Banerne er som regel lavet til at udfordre løberne på nogle meget specifikke områder, som f.eks. kompas, højdekurve-orientering eller orientering i fart.
Vi træner udenfor hele året, og i al slags vejr – det er en del af orienteringssporten. Det betyder, at vi ofte løber i silende regn, om vinteren i ankeldyb sne og -15grader eller på en sommerdag 28grader og høj sol, hvilket ikke altid er bedre.
Men noget af det fedeste ved orienteringssporten er netop, at træningerne kan variere så utrolig meget fra uge til uge.
 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar