fredag den 4. oktober 2013

Mens vi venter...

... på julen, og på at min computer bliver færdig med at redigere video, så kommer Anni og Nikos GPS-spor fra onsdagens frimærkeløb.

Annikas løb
Nikolines løb
Frimærkeløb går kort fortalt ud på, at man løber på en kompasretning, og kun har et lille område i eller omkring postcirklen at sigte efter. Man er derfor tvunget til at være meget præcis med sit kompas for at lykkes.

Det er pudsigt at både Niko og Anni løber skævt på post 10 og 16, hvor skoven ellers er relativt åben, og sigtbarheden er god, hvilket burde gøre det nemmere at løbe på retningen. En mulig forklaring er, at det hurtigere tempo de løber i den åbne skov, gør at de lettere taber retningen, fordi der rent afstandsmæssigt bliver længere mellem de steder, hvor man tjekker kompasset.

Video fra træningen kommer i næste uge, hvor vi også løber vores sidste kompastræninger i denne omgang.

tirsdag den 1. oktober 2013

Kompas, kompas og mere kompas

Vi har nu taget hul på et tre ugers tema om kompas frem mod skolernes efterårsferie i uge 42.
I sidste uge startede vi derfor med kompasintervaller - 9 stk af 2min. Løberne fik udleveret et blankt kort med kurser/streger, der skulle følges så præcist som muligt i de to minutter intervaller varede.

Det gik ok. På nogle intervaller var vi spot on, og på andre løb vi rigtigt skævt - og det er jo derfor vi er nødt til at arbejde lidt mere med kompasset...

Derudover løb vi i onsdages et moment jeg kalder kompasgolf, som er en blanding af en korridor, hvor der skal læses meget kort, og kompasstræk, hvor der overhovedet ikke skal læses kort, men kun bruges kompas.



Det er en svær øvelse, men løberne klarede det ganske udmærket. Jeg udstyrede Marie med både kamera og GPS, og har nu fået klippet det meste af det sammen til tre små videoer der ligger på Youtube. Første del kan også ses her:


I morgen fortsætter vi med et frimærkeløb. Mere om det en af de følgende dage.


onsdag den 18. september 2013

Landsholdsudtagelser

Efter weekendens DM er der nu kommet både junior- og U16 landsholdsudtagelser, og som følge af de gode præstationer er flere af orienteringslinjens løbere med på holdene.

Camilla skal for første gang i aktion ved et internationalt mesterskab, når hun i slutningen af oktober skal med U16 landsholdet til European Youth Orienteering Championship (EYOC) i Portugal. Fuldt fortjent udtagelse efter Camilla har præsteret rigtigt godt på både DM Mellem (sølv) og DM Lang (bronze).

Bertram og Emil på podiet ved DM Stafet
Her med en tredje orienteringslinje-løber, Carl Emil, mellem sig.
I den lidt ældre aldersklasse, 17-20år, er hele fem orinteringslinje-løbere blevet udtaget til det hold der skal repræsentere Danmark ved Junior European Cup (JEC).
Det drejer sig om de faste landsholdsløbere, Miri, Nicoline og Thor, men derudover er der denne gang også blevet plads til Emil og Bertram, der får debut i juniorlandsholdstrøjen.

JEC afvikles i Frankrig i starten af oktober.

Kæmpe stort tillykke! Vi glæder os til at følge med herhjemmefra.

søndag den 15. september 2013

DM medaljer!

Det blev til en ganske pæn medaljehøst ved weekendens DM i Stafet og Lang på Møn.
På stafetten blev det til:

Guld i D13-16 til Camilla, Nikoline og Marie
Sølv i D13-16 til Ida, Agnes og Frida
Sølv i D20 til Nicolines hold
Bronze i H-20 til Carl Emil, Bertram og Emil

Mens det på Langdistancen blev til:

Guld til Nikoline i D14
Sølv til Annika i D14
Sølv til Nicoline i D20
Sølv til Emil i H18
Bronze til Agnes i D14
Bronze til Camilla i D16
4. plads til Ida i D14
4. plads til Bertram i H18

Det betyder også, at der er kage næste gang vi ses til træning, mandag d. 23/9.
Og selvom jeg gerne selv ville have været på Møn og løbe med, er det stadig en fornøjelse at følge med hjemmefra - særligt i D14 klassen, hvor vi sidder så solidt på præmieskamlen :)

Man kan læse mere om DM og se resultatlister på den officielle hjemmeside: http://www.sollerod-ok.dk/dm2013/

Tillykke med medaljerne alle sammen!

fredag den 13. september 2013

Sidste omgang kurvetræning for nu

I onsdags løb vi så den sidste omgang kurvetræning dette efterår. For første gang dette skoleår tog vi toget nordpå til Kagerup, for at løbe i Grib Skov. Det betød mødetid 7:25 på Hillerød station, for at kunne nå et tog 7:30, og selvom der altid er en løber eller to, der påstår, at de er trætte, så plejer det altid at gå over, når først de har et kort i hånden :)

Dagens moment var kurvekort med støj. Dvs. et kurvekort, hvor jeg har lagt stier, tætheder, osv. ovenpå, som ikke passer med virkeligheden. Opgaven er altså ikke at lade sig forstyrre af det, men fortsat læse på højdekurverne.


Mit knæ er ved at blive bedre igen, og det lykkedes at jogge lidt med og holde øje med Jakob i skoven. Jeg håber han vil sende mig GPS spor fra hans ur, så vi kan lave en lille smule opsamling og analyse på løbet - særligt i forhold til hans brug af kompas. Det med at læse højdekurverne klarede han ellers ret godt.
Og så tror jeg endda at løberne nåede i skole til tiden - det er til tider et problem, når vi ikke lige løber i Præstevang eller Store Dyrehave.

I weekenden er der DM Stafet og Lang, så nu bliver det spændende at se, hvordan løberne klarer sig i bakkerne på Møn. Hvis man er interesseret, kan man følge med her: http://www.sollerod-ok.dk/dm2013/

mandag den 9. september 2013

Ægte skovparkour - nu med ninja

Hvis man skulle være i tvivl, er her et eksempel på ægte skovparkour fra dagens morgentræning. Det er i denne video Jakob, der står for fantom-gennemløbet af skovparkour-runden (som ses bedst i HD kvalitet på Youtube!).


Ved siden af orienteringssporten er Jakob også ninja - hvorfor han også går under navnet Ninja-Flemming - og det er altså derfor, at han kan løbe runden så hurtigt og flydende.

Der kommer flere videoer fra dagens træning på Youtube i morgen eller når jeg lige får tid...

-=Update=-
Videoerne fra mandagens træning er nu uploadet.

onsdag den 4. september 2013

Der er kurver, og så er der kurver...

For at give løberne en ekstra udfordring, og stille lidt flere krav til deres kortlæsning og kurveforståelse, løb vi i dag på COWI grundkurver.
COWI grundkurverne er det materiale, der bruges til at tegne højdekurverne på et orienteringskort. Hvor orienteringskort i Nordsjælland typisk har en ækvidistance på 2,5m, er ækvidistancen på grundmaterialet 0,6m. Der er altså tale om et meget detaljeret kurvebillede.

Skulle man være i tvivl, kommer en orienteringsbane i Store Dyrehave til at se således ud:


Mens den samme bane på orienteringskortets kurver bliver sådan her:


At løbe på grundmaterialet er en god øvelse i både forenkling og kurveforståelse, men giver derudover også et godt indblik i, hvordan o-kortets højdekurver bliver til, og hvor grov en forenkling orienteringskortet egentlig er i forhold til virkeligheden - det er trods alt omkring 3/4 af informationerne i grundmaterialet der sorteres fra!

fredag den 30. august 2013

Kurvetræningen er i gang (og DM Mellem)

Skoleårets første orienteringstekniske tema er højdekurver - et oplagt tema eftersom årets DM weekend bliver afviklet i Klinteskoven på Møn (ja, der er mange bakker i vente den weekend).

Vores første kurvetræning afviklede vi onsdag i Geel Skov. Her var der mulighed for at løbe 5 små baner - alle på kurvekort - i alt 6,3km. Herunder ses bane 2, som giver et indtryk af, hvordan kurvetræningen foregår.


I næste uge løber vi en lidt anderledes og lidt mere spændende kurvetræning, som man allerede nu godt kan begynde at se frem til :)

Indtil da kan man læse lidt om kurveorientering i det følgende oplæg: Kurveoplæg
OBS: Man skal downloade powerpoint-filen og køre slideshowet, ellers giver oplægget ingen mening!

Der er også i samme ombæring mulighed for at læse lidt op på kurveforenkling (der bliver næste uges fokus), som vi arbejde en del med sidste år efter en træning i Grib Skov (hvor der mildest talt var problemer med at finde posterne).
Jeg skrev et lille dokument om emnet inkl. en opgave, som kan findes her: Opfølgning på kurvetræning i Grib Skov Vest.

I øvrigt er det også lige værd at nævne resultaterne fra sæsonens første DM; mellemdistancen, som blev afviklet ved Silkeborg i sidste weekend. Her formåede løberne at hente:
1 Guldmedalje
2 Sølvmedaljer
2 Bronzemedaljer
og dertil tre fjerdepladser.

Alt i alt en rigtig god dag i det jyske. Jeg satser dog på at medaljehøsten bliver endnu bedre ved de kommende DM'er :)

torsdag den 15. august 2013

Om måger og døde rotter

Kort fortalt lovede jeg tidligere på sommeren, de af Orienteringslinjens løbere, der var med på årets U2 sommerlejr, at lave en træning om en måge der spiser en død rotte. Det blev i sidste ende til følgende holdpointløb:


Løberne fulgtes ad i hold af to, og på hver post skulle besvares et spørgsmål omkring sportsbegivenheder der har fundet sted i løbet af sommeren.
Er man interesseret kan spørgsmålene findes her: Spørgsmål
Og svarene kan findes her: Svar

Det blev i øvrigt Ida og Malthe der løb af med sejren - tillykke.

mandag den 12. august 2013

Så er vi i gang igen!

Så er det nye skoleår i gang, og findes der en bedre måde at starte det på end med orienteringstræning? Så skulle det da lige være kage...

Træningsåret blev skudt i gang i Præstevang med det jeg har valgt at kalde "Intro-intervaller med mærkeligt moment og målestok". En række udvalgte små orienteringsbaner med hver sit eget særpræg. Et par af dem ses her.



På onsdag fortsætter vi med et lille socialt holdorienteringsløb, og så starter den hårde fysiske træning næste mandag.

tirsdag den 6. august 2013

Nyt år, nye ansigter

Nu er der ikke lang tid til træningen på Orienteringslinjen igen starter op, og det med hele syv nye løbere. Fire løbere, Lasse, Jakob, Annika og Malthe, starter på mandag i 7.I på Frederiksborg Byskole. Derudover er Marie blevet optaget i 9.I, og på Frederiksborg Gymnasium for vi selskab af Emil og Carl Emil.

Det betyder, at vi nu har klart det største hold, vi nogensinde har kunnet samle på orienteringslinjen. Det bliver fantastisk at have så mange talentfulde unge løbere med til træningen, og som træner ser jeg absolut frem til skolestart på mandag.

Jeg er ikke i tvivl om at der venter et godt år, træningsmæssigt, udviklingsmæssigt og resultatmæssigt.

torsdag den 18. juli 2013

Guld og sølv til Junior-VM

Det er jo efterhånden ikke længere en nyhed, da det nu er to uger siden, der blev afholdt Junior-VM (JWOC) i Tjekkiet. Alligevel fortjener det en opdatering, da to af orienteringslinjens udøvere, Miri og Nicoline, begge tog medaljer med hjem.

På mellemdistancen var Miri bedst af alle, og kan dermed kalde sig verdens bedste damejunior. To dage senere løb Nicoline så en sølvmedalje i hus på sprintdistancen blot 12 sekunder efter vinderen.
Stort tillykke til dem begge.

Miri og Nicoline med deres medaljer (Foto: Jeppe Ruud)

Man kan læse mere på Dansk Orienterings-Forbunds hjemmeside: Miris guldmedalje, Nicolines sølvmedalje
Eller på den officielle JWOC side: www.jwoc2013.cz, hvor man også kan finde baner, gps, mellemtider, billeder, video osv.

Fra orienteringslinjen deltog yderligere Thor og Cecilie, som også leverede gode resultater undervejs.

fredag den 28. juni 2013

Grunden til at vi skal løbe mere korridor og kompas

Jeg vil egentlig ikke skrive så meget til dette indlæg, men bare lade løbernes GPS-spor forklare, hvorfor vi helt sikkert vender tilbage til både kompas- og korridortræning i efteråret.
Man må konkludere, at der stadig er masser at arbejde med - hvilket vel ikke nødvendigvis er en dårlig ting. Det er godt at se, at det stadig lykkes mig at få udfordret løberne i de relativt lette Nordsjællandske terræner.

Camilla

Ida

Bertram
Vinderen af denne uges kompaskonkurrence bliver Camilla, da min vurdering er, at hun alligevel er den, der har klaret sig mindst dårligt :)

søndag den 16. juni 2013

Hvordan bruger orienteringsløbere deres Garmin-ur?

For os orienteringsløbere er et Garmin-ur et fantastisk analyse-redskab. Efter en træning giver GPS-dataene os mulighed for at vurdere f.eks., hvor meget tid vi taber, når vi ikke finder posten i første forsøg, hvor meget vi afviger fra vores kurs, om det var hurtigst at løbe igennem terrænet, eller det bedre kunne have betalt sig at løbe udenom.

For at kunne lave de dybere analyser benytter vi programmet Quickroute, der er udviklet af den svenske orienteringsløber Mats Troeng. Programmet gør det muligt at benytte GPS data sammen med vores meget detaljerede orienteringskort - når der skal analyseres orienteringsfærdigheder er applikationer som google maps bare langt fra detaljeret nok.

Når vi derfor i øjeblikket træner kompasretninger, giver det god mening efterfølgende at evaluere med GPS'en, hvor præcist man har holdt sin retning, og hvor meget længere man ender med at løbe i forhold til lige linje.
For at tvinge løberne til at bruge kompasset, løber vi oftest på kort, hvor en stor del af detaljerne er fjernet. Derved bliver god brug af kompas eneste mulighed for at finde posterne.
Herunder ses Bertram, Camilla og Fridas GPS-spor fra en træning i Store Dyrehave - inkl. lidt data om hver deres løb.

Bertram (lang bane):
- Tid: 38:21 min
- Gennemsnitsfart: 6:28 min/km
- Total længde: 5922m
- Forskel mellem lige linje og reel løbsdistance: 7,5%
- Bedste stræk: Post 8 (1,7% afvigelse)
- Dårligste stræk: Post 11 (43,3% afvigelse - rigtig god retning, men Bertram overser posten)
Camilla (Kort bane):
- Tid: 43:50 min
- Gennemsnitsfart: 8:25 min/km
- Total længde: 5207m
- Forskel mellem lige linje og reel løbsdistance: 9,7%
- Bedste stræk: Post 1 (3,1% afvigelse)
- Dårligste stræk: Post 7 (63,6% afvigelse - Camilla får en dårlig retning ud fra post 6, og det koster på sådan et kort stræk)
Frida (lang bane):
- Tid: 54:09 min
- Gennemsnitsfart: 8:46 min/km
- Total længde: 6173m (251m længere end Bertram på samme bane)
- Forskel mellem lige linje og reel løbsdistance: 12,3%
- Bedste stræk: Post 7 (2,2% afvigelse)
- Dårligste stræk: Post 5 (49,2% afvigelse - Som Bertram løber Frida her forbi posten uden at se den)


Sammenligner man så f.eks. strækket til post 7 ser man:
Frida: 58m på 0:34
Bertram: 78m på 0:35
Camilla: 133m på 1:38

Camilla taber altså over ét minut til Frida, og løber mere end dobbelt så langt på det ene stræk - og det er netop, hvad gør orienteringsløb interessant: Det gælder ikke kun om at løbe stærkt. Hvis ikke man hele tiden er skarp med kort og kompas, får man hurtigt smidt sejren væk i skoven.

tirsdag den 11. juni 2013

En anden form for træning...

Denne mandag morgen blev brugt på en anderledes form for træning, idet vi i stedet for at løbe, testede vi et finsk udviklet orienteringsbrætspil ("Suunnistuspeli"), som jeg er blevet bedt om at afprøve og vurdere.

Alt i alt var det faktisk ret sjovt, og man kan læse om hele spilsessionen i en fin lille anmeldelse i næste udgave af Dansk Orienterings-Forbunds blad, "Orientering", som nok udkommer en gang til august.

Men jeg skulle hilse fra pigerne og sige, at billedet på forsiden af spilæsken skal udskiftes. De leverer i øvrigt gerne et pænere foto...

mandag den 27. maj 2013

Morgentræning: Anaerobe o-intervaller

Uden at kaste mig ud i den lange forklaring, så handler anaerob træning, om at træne ved intensiteter over den aerobe ydeevne. Derved ophobes mælkesyre, og det kan kroppen kun klare i forholdsvis kort tid. Derfor er vores anaerobe træning nogle relativt korte, men intensive intervaller - i dag omkring 45-60sek.
Der er umiddelbart to grunde til at træne anaerobt som orienteringsløber (en sport, hvor man jo primært holder sig inden for de intensitetszoner, som ligger under max puls):
1. Der vil ofte være dele af en orienteringsbane, hvor intensiteten ryger op i det anaerobe område - f.eks. i bakker eller tungt terræn.
2. Der er noget der tyder på at vi kan forbedre musklernes udnyttelse af ilten (og derved øge vores aerobe ydeevne), ved at træne anaerobt.

Nok om det. Vores træning foregik som en række korte og lette orienteringsstræk, der løbes med samlet start. På hvert stræk var der en række forskellige muligheder for at komme til næste post, som eksemplet herunder viser.


Vejvalg som dette er en afgørende faktor i orienteringssporten, hvor det ikke altid kan betale sig at løbe den korteste vej (der kunne jo være krat eller stejle stigninger). I dette tilfælde kunne det dog, og Camillas vejvalg viste sig at være hurtigst.

Man kan følge Niko på intervallet i videoen herunder:



Som den kvikke vil have opdaget, foregår træningen i gågaden i Hillerød - vores træningsbane kan være hvor som helst :)

Man kan også se mit træningspas i  Garmin Connect - inkl. pulsmåling, hvis man er interesseret i at se, hvordan den ser ud for anaerobe intervaller (omend den jo egentlig er ubrugelig...):
Anaerobe o-intervaller af Skildpaddes på Garmin Connect - Detaljer

Resten af o-intervallerne kommer på Youtube indenfor de næste par dage...

fredag den 24. maj 2013

Juniorlandsholdsudtagelser

Cecilie, Nicoline og Miri på podiet ved DM Ultralang (Foto: Torben Utzon)
Fire løbere fra Orienteringslinjen skal til sommer repræsentere Danmark ved Junior VM i Tjekkiet.
Det drejer sig ikke overraskende om: Thor, Miri, Nicoline og Cecilie.

Alle fire løbere har gennem foråret været rigtigt godt løbende, og både på årets første danske mesterskaber, og ved landsholdstestløbene i pinsen blev der leveret flotte resultater.

Særligt de tre piger var godt kørende i pinsen, hvor de på både sprint-, mellem- og langdistancen indtog 1., 2. og 3. pladsen i juniordame-klassen - med en smule vekslen i hvem der befandt sig øverst på podiet.

Alle fire løbere er i forvejen en fast del af den danske juniorelitegruppe, og var også med til at repræsentere Danmark ved Junior VM i Slovakiet sidste sommer, hvor Thor blandt andet var med til at løbe en sølvmedalje hjem til det danske stafethold.

Det bliver spændende at følge de fire løbere i aktion, når Junior VM løber af stablen i starten af juli måned. Man kan læse hele nyheden om landsholdsudtagelsen på Dansk Orienterings-forbunds hjemmeside.

Stort tillykke til jer alle!

onsdag den 22. maj 2013

Skovparkour

Som man nok vil lægge mærke til i videoen herunder, så har skovparkour ikke noget som helst med parkour at gøre. Det lyder bare bedre end at sige for eksempel "forhindringsintervaller".
Reelt er skovparkour en kort anaerob intervalrunde, som det tager ca et minut at gennemføre. Undervejs er der så forskellige forhindringer der skal passeres - nogle forholdsvis orienteringsrelevante, som at dukke sig under eller springe over grene, mens andre mere er for show (behøver vi f.eks. at løbe oppe på en træstamme? Nej, men det er nu meget sjovt...)

Herunder kan man se et af Nikos gennemløb på dagens skovparkour runde. Jeg har leget lidt med videoen, og bl.a. tilsat musik, fordi alting bare bliver vildere med hård rock :)


Man tænker måske at det ikke ser så hårdt ud, men jeg kan afsløre, at eftersom man konstant bliver bremset og skal accelerere igen, ender det med at være ret hårdt at løbe i ét minut.

torsdag den 25. april 2013

Modeltræning for orienteringsløbere

Dette er en kort rapport fra vores træning sidste onsdag. Kort fortalt løb vi, hvad man kan kalde en modeltræning for orienteringsløbere. Det gik i alt sin enkelthed ud på, at vi (mig selv og folkeskole-eleverne) skyggede Thor på en orienteringsbane, mens han fortalte hvad han gjorde for at finde posterne.


Thor var heldigvis god til at tale højt og tydeligt, samtidig med at han løb et tempo alle kunne følge. Det betød at træningen faktisk fungerede endnu bedre, end jeg havde forventet, og selv for træneren var der absolut noget at hente f.eks. i Thors brug af kompas, og planlægningen så der kan løbes kort-til-terræn.

Vi optog i øvrigt det hele med headcam, og man man se hele træningspasset i små bidder på vores Youtube-kanal (link i kolonnen til højre), inkl. vores halvleg og opsamling i skoven.




/Skildpadde

lørdag den 6. april 2013

Træningspuls


Når nu vi skal til at arbejde med puls, så kommer her to sammenligninger, som man kan tænke lidt over.
Først Malthes puls (lilla) på en orienteringsbane sammenlignet med Thors puls (blå) på en orienteringsbane:
 
Jeg fulgte Malthe rundt på orienteringsbanen i onsdags, og herunder kan man se forskellen på min puls (blå) og Malthes puls (lilla), når vi altså løber sammen rundt på den samme bane.


Det kan man godt lære lidt af.

/Skildpadde

fredag den 5. april 2013

Morgentræning - nu med lockout

Umiddelbart har vi på orienteringslinjen endnu ingen grund til at brokke os over lockouten af lærerne. Ja, ja, det er da noget rod, men vi skal ikke blande os i hvem der har ret og tager fejl - det må lærerne og politikerne selv skændes om.

Morgentræningen kan man i hvert fald ikke lockoute, og vi kan så glæde os over at have ekstra god tid til at træne, ligesom vi har fået et par ekstra deltagere i form af nogle af orienteringslinjens kommende elever.

Onsdag fik en af dem, Malthe, fornøjelsen af at have mig med på en bane i Store Dyrehave. Jeg har nu fået lagt træningen op i Garmin Connect med GPS spor, puls, m.m. og det ser så nogenlunde sådan her ud: Morgentræning - skygning af Malthe

De næste par uger skal vi arbejde lidt mere med puls, som vi tog hul på onsdag. Det skal nok blive sjovt - særligt for træneren :)

/Skildpadde

mandag den 25. marts 2013

Mere film!

Så er Youtube-kanalen opdateret med film fra sidste uge - kompasøvelse og intervalpas.
Her er vi halvvejs gennem vores 10 intervaller i onsdags:

Resten af filmene fra sidste uge findes her:
http://www.youtube.com/channel/UCAyDddEBpxe5_jj8Lrw0NKA

/Coach Skildpadde

torsdag den 14. marts 2013

O-intervaller og Youtube-kanal

En typisk onsdagstræning på orienteringlinjen starter i omklædningsrummene på Byskolen kl. 7:40, og derfra cykler vi så i skoven og træner. På den måde kommer vi lidt rundt i de forskellige skove omkring Hillerød, så vi ikke løber samme sted hver gang.
Det er dog altid lidt af en udfordring at cykle til skoven, når det, som i går morges, vælger at sne kraftigt... Men hvornår har det sidst stoppet os? I regn og slud skal orienteringsløberen ud - og det kom vi så.

1 træner, 1 headcam, 5 løbere og 5 o-intervaller i Stenholt Vang og så ser en morgentræning nogenlunde sådan ud:


Man kan i øvrigt opleve alle 5 o-intervaller, løbet af 5 forskellige løbere via vores Youtube-Kanal, som man finder her: http://www.youtube.com/channel/UCAyDddEBpxe5_jj8Lrw0NKA

En anden lille ting jeg lige ville vise, er Thors stræk 4-5 fra vores korridortræning i Store Dyrehave. Det her er aggressiv orientering.
Læg mærke til to ting:
1. At han løber lige på strækstregen.
2. At hans spor er MEGET grønt, dvs. der bliver løbet stærkt - faktisk lige omkring 4min/km, enkelte steder endda lidt hurtigere.

Min pointe er, at når skoven er åben som på strækket her, så er det sådan et GPS spor skal se ud :)
 
Nå, men i weekenden skal der løbes Danish Spring, og på mandag er der så endnu en fed og aggressiv træning i Præstevang :)

/Coach Skildpadde

tirsdag den 12. marts 2013

På slangejagt i frostvejr

I denne uge leger vi lidt med et headcam, som jeg har lånt af Thor, mens han er på studietur. Det giver en unik mulighed, for at følge med i hvad vi egentlig foretager os i skoven sådan en frostklar mandag morgen.

Først kan man følge med i instruktionen (nu med et kamera der sidder bare lidt for højt...):
Lyden er ikke fantastisk, men hvad kan man også forvente.
Derefter kan man følge Bertram på hans første interval (post 5 - 1 - 2), som tog ca. 4:30. Det ryster lidt...
Så du alle posterne?

Vi leger lidt videre i morgen, hvor træningen står på o-intervaller i Stenholt Vang - og der skal man også bare løbe hurtigt, og det bliver sjovt!

/Coach Skildpadde

mandag den 4. marts 2013

U-16 samling i Silkeborg

Fredag klokken 16:30 d. 22 februar (så tidligt at jeg måtte få før fri fra skole...meget ærgerligt,) kørte vi med bus fra København mod Silkeborg. Efter nogen stop undervejs for at samle nogen andre løbere op ankom vi til Silkeborg klokken 20, hvor vi mødtes med resten af løberne og lederne.
Så var det bare om at klæde om, så vi kunne løbe nat-sprint. Det var med fælles-start, og banerne var selvfølgelig gaflede.
Efter den fede nat-sprint hvor man fik godt med fart på, var det tid til lidt at spise. Desværre havde vi kun fået nøglen til en af de hytter, vi skulle sove i, så vi piger måtte klemme os sammen i styrketræningsrummet.
Efter en mere eller mindre god nats søvn var det tid til noget morgenmad, og så af sted til Silkeborg Vesterskov. Træningen stod på en momentbane med fokus på vejvalg og kompas. Lærerig træning i noget fedt åbent terræn.
Så var det hjem og få noget frokost, og slappe lidt af inden næste træning i Silkeborg Nordskoven. Denne gang en momentbane med fokus på kurver og kompas. En lidt hårdere træning hvor jeg blev skygget af landstræner Gry Johannsen.
Efter det var det hjem til et dejlig varmt bad, og så skulle jeg i gang med aftensmaden, som stod på burger og is til dessert, (så man spiser altså andet end pasta og kylling på landsholdet.) Bagefter var det bare afslapning, inden vi kørte ned til de hytter, som vi endelig havde fået nøglen til.
Næste dag var det tid til weekendens sidste træning, som blev i Linå Vesterskov, hvor der var DM-stafet 2012. Vi skulle løbe en mellem distance bane, hvor vi skulle prøve at bruge, alt det vi havde lært, og så var der selvfølgelig TracTrac. Det var en fed bane, men man kunne godt mærke, at man var ved at være rimelig smadret i benene af alle de bakker.
Da alle var kommet tilbage, var det hjem til frokost. Efter at have spist godt med mad kørte vi så tilbage til Sjælland, mens nogen af de andre måtte blive og gøre rent.
Det var en meget lærerig tur, jeg føler, jeg har fået bedre styr på kompasset og fået en bedre fornemmelse af kurvebillede. Det var også fedt at opleve, hvordan det er på landsholdet, og så må vi jo se, om jeg bliver udtaget næste gang.

/Camilla

torsdag den 28. februar 2013

Korridorløb 2

Igen i denne uge løb vi korridorløb - denne gang i St. Dyrehave.
Med 8. klassen på brobygning og begge 7. klasses elever syge, var det i dag kun to af gymnasieeleverne der deltog; Thor og Bertram.

Det betød til gengæld, at jeg også selv fik mulighed for at løbe banen, og mit forsøg ses herunder - og ja, visse steder havde jeg også mine problemer med at holde mig i korridoren. Jeg skar en lille smule af ved post 9, men kom rundt på 37:47.
Jeg tror, jeg skal anskaffe mig en lup til kompasset, så jeg bedre kan læse detaljerne i korridoren. Jeg ender alt for mange steder med, at skulle stå stille for at læse kortet.



Thor løb en rolig træning og kom igennem på 29:52 på trods af sne. Det resultat er meget sjovt at sammenligne med sidste uges træning, hvor Camilla brugte 42:02 på banen i Tokkekøb Hegn, (og endda måtte korte af).
Både Camilla og Thor er blandt de bedste i deres klasser, men der er godt nok kæmpe forskel på, om man er en pige på 14, der lige er blevet udtaget til U16 landsholdet for første gang, eller en dreng på 18, der er fast udtaget til juniorlandsholdet.

Bertram løb i øvrigt banen på omkring 40, hvilket betyder at jeg snart skal tage mig sammen, hvis ikke jeg skal blive sat fuldstændig af orienteringslinjens ældste løbere...


/Coach Skildpadde

lørdag den 23. februar 2013

Korridorløb 1

Nogle gange er det rigtigt fint kun at bruge kortets tydeligste signaturer - at gøre det nemt for sig selv ved ikke at læse på alle detaljer.
Andre gange derimod er det nødvendigt, at kunne bestemme præcis, hvor man er. Og det træner vi i denne og næste uge ved at løbe korridorløb. Her får man som kortet herunder viser, kun en meget smal strimmel at løbe i, og man er nødt til at være 100% sikker i sin orientering hele tiden. Ryger man uden for korridoren, er man prisgivet.

Som en del af træningen kører vi en lille konkurrence, hvor det gælder om at være bedst til at blive i korridoren, og heldigvis har vi hver især et GPS-ur, der kan afgøre hvem der vinder.

Denne uges vinder blev Camilla, og som det ses af hendes GPS-spor, er det ikke nogen helt nem opgave at blive i korridoren - men det ville jo også være kedeligt hvis øvelserne altid var nemme.

Ingen løbere nåede i øvrigt at løbe hele banen - vi er i forvejen pressede på tid, og sneen gør det ikke lettere at løbe rundt ude i terrænet.

/Coach Skildpadde

mandag den 28. januar 2013

At løbe aggressivt...

Vi skal det næste stykke tid arbejde med et nyt fokus: At løbe aggressivt.
At løbe aggressivt handler ikke om teknik, fart eller dygtighed, men om den indstilling man har til sit løb. Vi vil særligt fokusere på fire ting:

1. Selvtillid - at tro på sig selv og egne valg.
2. Ikke at lade sig bremse - uanset sværhedsgrad, terræn eller anden modstand.
3. Tænke positivt - vende tingene til noget godt.
4. Ikke tøve - don't hesitate, just do it!

Derudover stod dagens træning på 5x3min terrænintervaller - herunder ses et af de fem intervaller.

... og så nåede vi også at blive færdige til tiden i dag.

/Coach Skildpadde

søndag den 27. januar 2013

Hvor lidt kort skal man bruge?

I onsdags stod den så på forenklingstræning i Ravnsholt. Vi arbejder i øjeblikket på at gøre orienteringen lettere for os selv, ved ikke at læse på alle kortets detaljer, men kun de ting der faktisk er nødvendige for at finde posterne.
I denne uge tegnede løberne derfor selv kort - eller delvist kort - for at prøve at se, hvor få dele af kortet, man egentlig behøver for at finde vej.
Herunder ses Bertrams selvtegnede skitsekort:
Og mere behøver man faktisk ikke. Ikke kun Bertram kom fint igennem træningen, men alle deltagere havde faktisk gode oplevelser med deres kort.

Som træner snød jeg selvfølgelig og tegnede mit kort på computeren, så det blev noget pænere end løbernes :) Det er godt at være træneren nogle gange.
/Coach Skildpadde

mandag den 21. januar 2013

Mandag morgen kl 8, kuldeindeks: -20, træningspas: Langkøring

Jeg er nok ikke den, der skal udtale mig om, hvordan det er at undervise teenagepiger i 14-15års alderen. For det er nok de færreste teenagepiger, der som disse, frivilligt tropper op en frostklar mandag kl. 08:00 til en langtur i Store Dyrehave.

Men sådan er vilkårene, når man vil være en del af orienteringslinjen, og det er da også kun meget sjældent, man som træner må høre brok - på trods af langkøring, intervaller eller hvad jeg nu ellers kan finde på til en mandag morgen. Langt hen ad vejen tror jeg, at den træningsmotivation siger mere om løbernes talent, end deres resultater gør.

På trods af kulden var det dog en fin tur i skoven. Vi havde fornøjelsen af at nyde solopgangen på vej igennem Store Dyrehave, og det er altid en helt speciel oplevelse sådan en klar og stille vintermorgen, hvor sneen ligger i et fint, tyndt pudder igennem terrænet.

Uret sagde 1 time og 7 minutter, og gps'en havde målt ca. 11km, da vi nåede tilbage til omklædningen ved skolen. En kilometertid på lidt over 6 lyder meget fornuftigt for en dag som i dag. Alt i alt en meget fin måde at starte den nye uge på.

/Coach Skildpadde

onsdag den 9. januar 2013

Et vejvalg fra "gamle" dage

Endnu en test. Her kommer et vejvalg fra orienteringslinjens vejvalgstest i oktober 2011 - bare lige for at se hvordan bloggen håndterer billeder.


Det ser vel ok ud.

Træningen er som det kan ses fra Store Dyrehave og blev løber 5. okt 2011.
Vejvalgstesten gik ud på at løbe den samme runde flere gange med forskellige vejvalg, for at se hvad der var hurtigst.

Her har vi et af Camillas gennemløb fanget med et af vores fantastiske GPS ure.

mandag den 7. januar 2013

En blog om orientering...

Så blev det 2013, og jorden er endnu ikke gået under. Derfor laver jeg nu en lille test af en blog, for at se om det er noget der er værd at arbejde med i fremtiden. Så nu tester jeg lige et indlæg, og dets funktionalitet for at se hvordan det bliver.

Første forsøg med et indlæg bliver denne styrketræningsvideo lavet af blandt andet Thor, der er  en teaser til det projekt vi i øjeblikket arbejder med - God fornøjelse.


Nå, ja - størrelsen af videoen i denne blog er ret begrænset, men eller fungerer det da meget fint...